• Laagsteprijsgarantie, hoogste klantwaardering

  • Binnen 5 werkdagen gratis thuisbezorgd vanaf €150,-

  • Gratis retourneren binnen 30 dagen

Cottage tuin ideeën en inspiratie

De Engelse cottage tuin – tips voor het inrichten & inspiratie

Een Engelse tuin, ook wel cottage tuin genoemd, is een tuinstijl voor mensen met groene vingers. Een natuurlijke en romantische tuin waar er altijd wel iets in bloei staat. Een tuin als dit straalt één en al gezelligheid uit. Je ziet een kleurrijke zee van bloesems, hoort het gezoem van bijen en het getjilp van de vogels, ruikt de geur van bloemen, proeft verse kruiden uit je eigen tuin en voelt natuurlijke materialen zoals hout of steen. Is deze tuinstijl echt wat voor jou? Lees dan verder voor tips en inspiratie over hoe je een eigen Engelse cottage tuin krijgt. Of bekijk direct alle bijpassende Engelse tuinmeubelen voor jouw buitenruimte.

Shop Engelse tuinmeubelen

Typische kenmerken van een cottage tuin

Een cottage tuin heeft een romantische uitstraling dankzij de overvolle beplanting van bloemen. Met een rozenboog en verschillende borders oogt deze tuin soms een beetje chaotisch. Daar moet je van houden. Toch kun je wel wat structuur aanbrengen door met kleine hagen van buxus of stenen muurtjes te werken. Zo maak je een duidelijke scheiding tussen een bloemenveld en het gazon.

Zo’n bloemenveld of ook wel bloemperk genoemd, is een typisch kenmerk van de cottage tuin. Het is erg mooi om hier dan smalle, slingerende paadjes van grind of steentjes in te maken. Deze grind- of schorspaden leiden meestal naar een gezellige knusse zithoek achter in de tuin. Zo is het wandelen door je tuin direct een stukje leuker. Oude stenen ornamenten en houten hekjes maken de Engelse tuin af.

In een Engelse cottage tuin hoort eigenlijk ook een cottage, zoals een Engels landhuisje. Een kas waarin je je eigen groenten en kruiden kweekt past ook goed bij een Engelse tuin. Eigenaren van een Engelse landschapsstijl tuin houden dan ook van tuinieren en gaan graag met hun groene vingers aan de slag.

Ideeën voor een kleine Engelse tuin

Wij ontvangen regelmatig foto’s van onze klanten met leuke ideeën en inspiratie uit hun eigen Engelse tuin. Ben je op zoek naar inspiratie en voorbeelden van een cottage tuin? In deze blog vind je de mooiste foto’s voor deze bijzondere tuinstijl.

Elk type tuin kan omgetoverd worden tot een ware Engelse tuin. Ook als je een kleine Engelse tuin wilt. Een ontwerp met een klein terras en een houten overkapping of een pergola die volgroeid is met romantische bloemen is al voldoende. Maak het plaatje van een kleine Engelse tuin compleet met veel bloemen in verschillende kleuren en borders om zo een wilde, maar toch gestructureerde cottage tuin te creëren.

De beplanting

De Engelse tuin is een mix van allerlei soorten planten en ook zelfs fruitbomen. De uitstraling van de beplanting is wild, en hoe meer hoe beter. In de typische Engelse tuin zien we vooral bloemen in de kleur blauw, roze en paars terug. Zorg er wel voor dat deze bijen- en insectvriendelijk zijn. Om de echte sfeer van een cottage tuin te krijgen, plaats je grote bloempotten en een mooie grote boog voor rozen en andere klimplanten. Dit zijn de echte eyecatchers en vormen een mooie entree voor de tuin. De combinatie van een rozenboog met een teakhouten tuinbank straalt pure romantiek uit!

Het hele jaar door wil je genieten van een prachtig bloemenveld in de tuin. Kies daarom voor bloemen die in verschillende periodes van het jaar bloeien. Hierdoor geniet je laat in de herfstperiode nog steeds van het uitzicht. Een kenmerk van een cottage tuin is de hoeveelheid planten. De beplanting is in overvloed aanwezig en brengt een natuurlijke sfeer met zich mee. Wees hierbij niet bang om te experimenteren met verschillende kleuren, vormen en maten.

Een knusse zithoek

Een Engelse tuin staat veelal bekend om de knusse zithoekjes. Een romantisch prieel achter in de tuin is een bekend voorbeeld. Een bistroset is een perfecte tuinmeubelset om ’s ochtends een kopje koffie aan te drinken. Met kleurrijke tuinkussens breng je extra comfort en een sfeervolle uitstraling.

Shop Engelse accessoires (14)

Naast comfortabele tuinsets van metaal, bijvoorbeeld een loungeset of een tuinbank van metaal, zijn houten tuinmeubels een populaire keuze voor de Engelse tuin. Denk hierbij aan een tuinbank of een schommelstoel om te relaxen. Dankzij de verschillende weersomstandigheden krijgt het hout een robuuste uitstraling. Het hout begint te leven en wordt ouder. Dit kan scheurtjes in het materiaal veroorzaken. Deze robuuste uitstraling past perfect bij de stijl van een cottage tuin.

Hoe maak je het plaatje af?

Tuinaccessoires maken het complete plaatje van de tuinstijl af. Bloempotten, gieters, een kruiwagen, kleurrijke kussens en spiegels creëren de sfeer van een Engelse tuin. Kies voor ronde vormen en vrolijke motieven in roze, blauw en paars. Deze tuinstijl staat bekend om een beetje chaos. Zet daarom niet alle accessoires geordend neer. Wil je nog een grote eyecatcher? Plaats dan een mooie fontein of stenen beeld in het midden van de tuin. Dit is de finishing touch in je tuin.

Shop the look (15)

Tuinstijl Ibiza

Je stapt in het vliegtuig en een paar uur later waan je jezelf in een totaal andere wereld: Ibiza. Een heerlijk eiland om je vakantie door te brengen. Iedereen is relaxed en doet alles op zijn eigen tempo. Hoe fijn zou het zijn als in je eigen tuin ook die heerlijke sfeer hangt. 

Franse tuinstijl

De Franse tuin, ook wel baroktuin genoemd, is een bijzondere tuin met een rijke geschiedenis. Deze weelderige oase heeft door de eeuwen heen zijn stempel gedrukt en blijft tot op heden een tijdloze favoriet. Je ziet deze stijl vaak terug bij mooie en grote kastelen en paleizen. Maar hoe gaaf is het om de sferen van Frankrijk terug te halen naar jouw eigen tuin?

Mediterraanse tuinstijl

Toscane, prachtige uitzichten, middeleeuwse stadsmuren en culinaire hoogstandjes. Het is een heerlijke streek om je vakantie door te brengen. Eenmaal weer thuis in Nederland mis je al gauw die warme authentieke sfeer. Tijd om je Nederlandse tuin om te toveren tot een mediterrane tuin.