• Laagsteprijsgarantie, hoogste klantwaardering

  • Binnen 5 werkdagen gratis thuisbezorgd vanaf €150,-

  • Gratis retourneren binnen 30 dagen

Ideeën voor een moderne tuin

Strakke tuin: de mooiste ideeën voor een strakke moderne tuin

Less is more. Dat is het motto van een moderne tuin. Deze esthetische tuinstijl wint steeds meer aan populariteit in Nederland. Mede dankzij de weinige hoeveelheid onderhoud die een moderne tuin vraagt. Het kent een opgeruimde en minimalistische inrichting en noemen we vaak ook wel een strakke tuin. Op deze pagina laten wij inspirerende ideeën zien om jouw tuin een moderne look te geven. Met zowel tips als veel foto’s van moderne tuinen. Dus lees snel verder als je met deze stijl aan de slag wilt, bekijk de video met Myrthe of bekijk direct alle bijpassende moderne tuinmeubelen voor jouw buitenruimte.

Shop moderne tuinmeubelen

De kenmerken van een moderne tuin zijn strakke vormen en lijnen. Denk hierbij aan geometrische vormen zoals rechthoeken, driehoeken en cirkels gemaakt van hout, beton, grind of steen. Dit zie je terug in rechte paden en borders. Het is duidelijk waar het pad loopt, het gazon begint, de border staat en wat de ruimte is om gezamenlijk te zitten. Bloemen en planten verdwijnen in een strakke tuin wat op de achtergrond zodat de designelementen meer centraal staan.

Onze tip voor het ontwerpen van een moderne tuin: maak van tevoren een duidelijke schets op papier om een beeld te krijgen. Op deze manier creëer je een overzicht en kun je stap voor stap het ontwerp voor een strakke tuin maken. Vervolgens bepaal je het kleurenpalet. Vaak is dit met één leidende kleur waar je jouw meubels, planten en decoratie op afstemt. Met een duidelijk plan van aanpak kun je er zeker van zijn dat jouw moderne strakke tuin een echt succes wordt.

Een stijlvol ontwerp: moderne tuinen met grind

Het voordeel van een strakke tuin is de grote mate van onderhoudsvriendelijkheid. We zien steeds minder gazon en steeds meer grindbedden en bestrating. Met een vliesdoek onder de grindlaag voorkom je dat er onkruid tussen de stenen groeit. Een andere mogelijkheid is om snippers of boomschors te gebruiken als bodemdekkers. Daarnaast kunnen de looppaden worden aangelegd met stenen of betonplaten, of zelfs met hout.

Hoewel moderne tuinen met grind en split een populaire keuze zijn, moet je niet het hele gebied bedekken met stenen, grind of beton. Anders vinden insecten, zoals bijen, geen voedsel en houden de verharde gebieden warmte vast. Dit is niet fijn in de zomer. Het is daarom belangrijk dat er een goed evenwicht is tussen gazon, perken, bestrating en grind in de moderne tuin.

Een overkapping in een moderne tuin

Of het nu regent of de zon schijnt, onder een overkapping geniet en ontspan je bij elk weertype in de tuin. Een moderne overkapping is in een tuin met een moderne stijl erg populair. Met alle elementen eromheen zorgt dit voor een stijlvolle uitstraling die aansluit bij de moderne tuin.

Hoewel de bekende houten terrasoverkapping goed bij een moderne tuin past, kun je ook kiezen voor andere materialen. Een strak aluminium design is een mooi alternatief voor een houten variant. Zeker omdat dit ook onderhoudsvriendelijk is. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een combinatie van hout of aluminium met bijvoorbeeld glas of een schuifdak. Op deze manier valt er natuurlijk licht binnen en krijg je een open gevoel in de overkapping.

De overkapping modern inrichten

Op moderne terrassen zien we stijlvolle tuinmeubelen met strakke lijnen terug. De duidelijke lijnen en trendy, open designs vormen de basis voor modern tuinmeubilair. Er zijn veel mogelijkheden wat betreft het materiaal. Aluminium of R.V.S. zijn populaire keuzes, maar ook het stijlvolle kunststof en dekton komen goed tot zijn recht op een strak terras. Een dekton tuintafel of een aluminium tuintafel met een strakke en moderne stoel zijn goede keuzes voor deze stijl. Denk ook aan moderne tuinstoelen, zoals de metalen tuinstoel of een tuinstoel van kunststof. Een moderne toevoeging is een buitenvloerkleed. Dit maakt het net weer wat gezelliger!

Een kenmerk van een moderne tuin zijn meerdere zitplekken. Vaak heb je een hoofdterras, maar is er dankzij de vele bestrating of grindvlakken ook ruimte ontstaan voor een tweede plekje. Bijvoorbeeld voor twee loungestoelen of twee ligbedden. Afhankelijk van je eigen voorkeur richt je ieder terras in. 

Om van de tuin een fijne plek te maken moet je niet alleen comfortabele tuinmeubelen hebben, maar ook een beetje privacy. Een afscheiding met de buren mag dan zeker niet ontbreken. Een echte klassieker is een strakke groene haag. Hier moet je wel rekening houden met het feit dat deze regelmatig onderhouden moet worden. Een chic alternatief is een moderne schutting van hout, aluminium of steen. Daarnaast zijn schanskorven ook bijzonder populair. Dit zijn stalen constructies gevuld met robuuste stenen. Een perfecte afscheiding voor de strakke tuin.

Kleine strakke tuin voorbeelden

Niet alleen grote tuinen lenen zich om een moderne look te krijgen. Ook kleine tuinen kunnen omgetoverd worden in een strakke tuin. Het is dan een kwestie van wat meer keuzes maken tussen de diverse opties die er zijn. Een voorbeeld is dat je dan moet kiezen voor één plek wat het terras wordt van je kleine strakke tuin. Ga je dan liever voor een actieve zit zodat je ook buiten kunt dineren of ben je meer van het relaxen in een loungeset? De keuze is aan jou. Bekijk hieronder nog enkele voorbeelden van een kleine strakke tuin:

Een onderdeel wat niet mag ontbreken in de tuin: water

Wanneer je rust en stilte in je moderne tuin wilt, zijn waterelementen een must. Het rustgevende geluid van de stroming en de verfrissing van het water creëert een ontspannen sfeer. Denk bijvoorbeeld aan een modern waterornament of bronsteen. Een ander alternatief is om een kleine tuinvijver aan te leggen met eventueel koikarpers of goudvissen erin.

Sfeervolle beplanting

Een moderne tuin staat bekend om haar onderhoudsarme planten. Typische planten zijn siergrassen zoals lampengras of Chinees riet. Daarnaast zijn bamboe, buxushagen en diverse vaste planten ook populair. Creëer een harmonieus totaalbeeld zonder te veel kleuren te gebruiken. Een goed voorbeeld van een bloemsoort die vaak in moderne tuinen wordt geplant, is lavendel. De paarse kleur is mooi, maar tegelijkertijd ingetogen.

Verhoogde borders van steen, beton of hout en strakke bloempotten maken het mogelijk om verschillende niveaus te creëren en zorgt daarmee voor een gevarieerd plaatje in de tuin. Met tuintegels kun je de strakke lijnen van de moderne stijl ook in de bloemperken doortrekken. Ben je een liefhebber voor moderne technologie? Het is mogelijk om een automatisch systeem te installeren voor het bewateren van de planten, dat bijvoorbeeld via een app kan aangestuurd worden.

Moderne decoratie maakt het plaatje compleet

Heb je de moderne tuinmeubelen op hun plek, de planten geplant en is het grind gelegd? Dan rest alleen nog de aankleding. De decoratie in deze tuinstijl is neutraal van kleur en gaat mooi op in de omgeving. Naast de klassieke tuinkussens of moderne verlichting zoals lichtbollen in het grindbed, kun je ook kiezen voor meer ongewone decoratieve elementen.

Shop moderne accessoires (15)

Wat dacht je bijvoorbeeld van een klein rotsblok of een stenen monument? Je kunt ze vrijstaand zetten of in een perk omringd door vaste planten. Of wat vind je van een kleine open haard? Hier breng je tijdens de koele avonden tijd door met vrienden en familie. Deze decoraties zijn echte eyecatchers in de moderne tuin.

Met de tips en inspiratie in deze blog kan je in één handomdraai een moderne tuinstijl in de tuin creëren. Is jouw tuin al modern of ben je bezig met de herinrichting? We ontvangen graag foto’s van jullie persoonlijke tuinparadijs!

Meer inspiratie

Buitenkijken bij een moderne boerderijtuin

 “Eén van onze grootste wensen ging in vervulling: een wit huis met een niet té moderne uitstraling én dat past bij de andere huizen in de straat.” Met ieder detail gingen ze aan de slag, zowel voor het interieur als het exterieur.

Moderne design tuinstoelen

De design tuinstoel is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het tuinmeubelassortiment. Het combineren van unieke vormen, materialen en kleuren die zorgen voor een echte eyecatcher op je terras. Lees verder hoe jij je tuin een nieuw leven inblaast met de nieuwste design tuinstoelen van Kees.

Moderne design tuinmeubelen

Een moderne tuin met design tuinmeubelen is iets wat we steeds vaker terug zien in de Nederlandse tuinen. Benieuwd welke soort design tuinmeubelen perfect in de moderne tuin passen? Lees verder en laat je inspireren door onze tips en tuinmeubelen uit onze nieuwe collectie.