Verlanglijst
Favorieten

Log in of maak een account aan
om artikelen toe te voegen aan uw favorieten

Cart

U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Teakhouten tuinmeubelen onderhouden

, door Marieke

Teakhouten tuinmeubelen onderhouden

Heb jij teakhouten tuinmeubelen? Dan wil je hier vast zo lang mogelijk plezier van beleven. Het is daarom belangrijk teakhouten tuinmeubelen na een heerlijke zomer te onderhouden en wanneer mogelijk op te bergen. Kees legt in het blog precies uit hoe je dit aanpakt.

Zijn mijn teakhouten tuinmeubelen behandeld of onbehandeld?

Weet voordat je begint met onderhouden of je houten tuinmeubelen behandeld of onbehandeld zijn. Kees Smit Tuinmeubelen verkoopt twee soorten teakhout: Old teak greywash en Natural teak.

 •  Tuinmeubelen met een Old teak greywash zijn behandeld met greywash en hebben een robuuste en stoere uitstraling. Na verloop van tijd verdwijnt de greywash en krijgen de meubelen een eigen zilvergrijze kleur. Het is niet mogelijk om deze tuinmeubelen opnieuw te behandelen. 

 • Tuinmeubelen van Natural teak zijn onbehandeld. Ook deze tuinmeubelen krijgen naar verloop van tijd een zilvergrijze kleur. Wil je graag de originele kleur behouden? Dat kan! Lees de alinea ‘Hoe behoud je de kleur van Natural teakhouten tuinmeubel’ voor de werkwijze.

Houten tuinmeubelen schoonmaken

De levensduur van tuinmeubelen wordt verlengd wanneer je deze goed onderhoud. Schoonmaken is hierbij een belangrijk aspect. Kees raad aan dit ongeveer twee keer per jaar te doen. Lees onderstaand stapsgewijs hoe je dit uitvoert.

Wat heb je nodig:

 • Een regenbui of een tuinslang
 • Emmer
 • Lauwwarm water 
 • Soda of keukenzout 
 • Schuurspons of grove borstel 

Het schoonmaken van teakhouten tuinmeubelen:

 1. Maak het teakhout door en door nat, de poriën van het hout gaan hierdoor openstaan. Het beste is om te wachten op een flinke regenbui. Wanneer dit niet mogelijk is kun je ook gebruik maken van een tuinslag. 
 2. Meng door een emmer lauwwarm water een kopje soda of keukenzout. 
 3.  Maak de schuurspons of borstel hiermee nat en schrob over de tuinmeubelen. Schrob altijd in de richting van de houtnerf. 
 4. Zijn de tuinmeubelen schoon? Spoel deze dan af met een tuinslag.

Tuinmeubelen opbergen in de herfst/winter

Het komt de kwaliteit ten goede wanneer je tuinmeubelen in het najaar binnen opbergt. Is dit niet mogelijk? Dan is dat helemaal niet erg. Ook dan blijven je tuinmeubelen heel lang mooi. Wel is het belangrijk de tuinmeubelen onafgedekt buiten te laten staan. Leg er nooit een hoes of zeil overheen, het materiaal kan hierdoor niet meer ademen. Met als gevolg lelijke vocht- en weerplekken.

De kleur behouden van Natural teakhouten tuinmeubelen

Heb jij onbehandelde tuinmeubelen van teakhout? Dan is het mogelijk de originele kleur te behouden met een teakolie of teaksealer. Lees onderstaand stapsgewijs hoe je dit uitvoert.

Wat heb je nodig:

 • Schoongemaakte teakhouten tuinmeubelen 
 • Teakolie of teaksealer 
 • Hele dag zon 
 • Twee droge doeken zonder pluisjes 

Het behandelen van Natural teakhouten tuinmeubelen:

 1. Maak de tuinmeubelen schoon zoals eerder is beschreven. 
 2. Laat de meubelen een volle dag drogen in de zon. Wanneer je olie of sealer aanbrengt op nat hout kunnen er zwarte vlekken ontstaan. 
 3. Breng met een droge doek de teakolie of sealer aan en laat het tien minuten intrekken. 
 4. Boen na 10 minuten het product uit met de andere droge doek. 

Kees biedt zowel teakolie als teaksealer aan. Echter wordt dit niet aangeboden in de webwinkel om te voorkomen dat dit onjuist wordt gebruikt. Vraag informatie op via klantendienst@keessmit.be of bel 0546-819493. Professionals op dit gebied helpen je graag verder! Ook voor andere vragen staan ze voor je klaar. 

Reacties

Verstuur reactie
* Verplichte velden