• Laagsteprijsgarantie, hoogste klantwaardering

  • Binnen 5 werkdagen gratis thuisbezorgd vanaf €150,-

  • Gratis retourneren binnen 30 dagen

De grootste gevaren van het onbeschermd zonnen onder de parasol

De gevolgen van zonverbranding zijn groot. Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland en één op de vijf mensen krijgt in de loop van het leven een vorm van huidkanker. Alhoewel de kennis over de werking van ultraviolet (UV) straling door de jaren heen is toegenomen, is er toch nog te veel onwetendheid.   

De parasol is de ideale oplossing om van het mooie weer te genieten en tegelijkertijd aan de zon te kunnen ontsnappen. Nederlands onderzoeksbureau Markteffect heeft in opdracht van Kees Smit Tuinmeubelen een onderzoek uitgevoerd naar de werking van de zon onder de parasol. Wat blijkt? 28% van de Nederlanders denkt niet te kunnen verbranden. Het team van ZGT Helon (Huid- en Laserkliniek) heeft ruim 22 jaar ervaring, Britt Fraterman is huidtherapeute en gaat in op de resultaten.   

Wat vind jij van deze cijfers?  

“Behoorlijk schrikbarend, ik merk in de praktijk ook dat heel veel mensen denken dat smeren onder de parasol niet nodig is en dat ze onder de parasol niet kunnen verbranden.”  

Klopt het dat de parasol niet beschermd tegen de zon? 

“Een parasol houdt een bepaald percentage, ongeveer 40%, van de uv-straling tegen. Het doek van de meeste parasols is echter niet gemaakt van uv-werend materiaal. De straling kan de huid dus alsnog bereiken door de parasol heen. Tevens kan de straling van de zon de huid ook bereiken door weerkaatsing en reflectie van bijvoorbeeld zand of water.” 

Van de 1030 respondenten weet 72% dat ze wel kunnen verbranden onder de parasol, maar 47% smeert zich nooit tot bijna nooit in. Weet jij waar dit door komt?   

“Ik denk vooral dat dit komt door de grote onwetendheid over uv-straling. Zodra er maar iets van beschutting tussen zit, zoals bijvoorbeeld een parasol of overkapping, denkt men al dat het niet meer schadelijk is en dat ze niet kunnen verbranden. Dit is een grote misvatting.” 

“De huid verbrandt door de blootstelling aan uv-stralen. Er zijn UVA en UVB stralen die de huid bereiken. De A staat voor aging (veroudering) en dringt diep door in de huid. Deze straling kan langetermijneffecten met zich meebrengen en kan dus iets kwaadaardigs worden. De parasol beschermt hier niet tegen, heel gevaarlijk dus. ”  

Over welke gevaren hebben we het dan? 

“Het verbranden van de huid door blootstelling aan de zon kan verschillende effecten hebben op het lichaam. Zo is het rood worden van de huid eigenlijk al een ontstekingsreactie. Soms is de verbranding zo heftig dat het zwelling, jeuk of zelfs blaarvorming met zich meebrengt. Ook kunnen mensen een zonnesteek oplopen waarbij het lichaam oververhit raakt en symptomen als hoofdpijn, misselijkheid en braken optreden. Verbranding door de zon kan de huid beschadigen en op lange termijn leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid, pigmentvlekken, couperose en op een verhoogd risico op huidkanker. Huidschade die ontstaat door de zon zien wij heel veel in de praktijk. Huidkanker is niet voor niets de meest voorkomende kankersoort in Nederland.”     

Welke misvattingen over de zon krijg jij vaak in de kliniek te horen?

“Wat wij vaak terugkrijgen is dat mensen zich één keer insmeren en dat ze de rest van de dag onder de parasol of in de schaduw zitten, en dan het niet meer herhalen onder het mom van ‘ik ben al ingesmeerd’. De zonnebrandcreme werkt maar twee uur, daarna neemt de zonbescherming in een fors tempo weer af. Een flinke misvatting dus.''   

In de kliniek wordt ook vaak aangegeven dat mensen denken niet bruin te kunnen worden door zonnebrand. Dat betekent dat men zich niet insmeert om een kleur op te bouwen. “Het smeren staat los van het bruin worden, zonnebrandcreme is bescherming van de huid. Ook na het insmeren kan je bruin worden.” 

Tevens hoort Britt ook vaak dat mensen alleen in de zomer de zonnebrandcreme gebruiken: “uv-straling is altijd aanwezig, ook bij bewolking en óók in de winter. Zonnebrandcreme moet je dus eigenlijk het hele jaar door gebruiken.” 

Smeren kan je leren 

De bescherming van de parasol, de werking van de zon en de gevolgen van uv-straling. Het valt en staat allemaal met de juiste kennis en het belangrijkste advies: blijf je insmeren.