Hoe groene aanslag verwijderen van je terras?

Groene aanslag verwijderen

De lange, grauwe regenperiodes zorgen ervoor dat het terras bedekt raakt met groene vlekken en mos zowel op het terras als op de tuinpaden. Als de lente in aantocht is, zijn de sporen van de lange winter maar al te goed te zien. Om de tuin weer mooi voor de dag te laten komen is het belangrijk om de boel grondig te reinigen. Lees in dit artikel enkele handige tips om zowel het terras als tuinmeubelen vrij te maken van groene aanslag.

Wil je nu zelf aan de slag en ben je benieuwd naar hoe je dit nu echt aanpakt? Kijk dan mee naar onze video met Ivo. Hij laat zien wat de beste manier is om je groene aanslag van terrastegels te verwijderen. 

Schrobben: met water, zeep of zand

Er zijn verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen van je terrastegels. Vaak is het welbekende schrobben al genoeg. Probeer dit eerst met heet water, dit werkt meestal direct. Werkt dit niet of is het terras te groen aangeslagen? Gebruik dan groene zeep. Voeg wat groene zeep in warm water en verdeel dit over het terras. Ga vervolgens met een goede borstel of bezem te werk om de tegels schoon te schrobben. Spoel het oppervlak naderhand schoon met veel water.

Wat ook mogelijk is het water van gekookte aardappelen te gebruiken. Klinkt gek, maar het werkt wel! Een effectief middel rechtstreeks uit de natuur is zand. Om de aanslag eraf te krijgen werkt zand goed als schuurmiddel. Maak hiervoor eest het terras nat en strooi daarna het zand erover. Let op: niet iedere tegel is bestand tegen deze scrub. Pas op met tegels met een (gladde) toplaag.

Terras reinigen met hogedrukreiniger

Het terras reinigen met een hogedrukreiniger is populair. Dankzij de extreem krachtige waterstraal verdwijnt het vuil in een mum van tijd. Een groot nadeel van deze werkwijze is dat dit niet geschikt is voor alle soorten terrastegels. De kracht waarmee het water op de tegels komt, kan de bovenste laag van tegels doen beschadigen. De toplaag is dan poreus geworden en dit zorgt ervoor dat de groene aanslag nog veel sneller terugkomt. Controleer daarom of je tegels geschikt zijn voor hogedruk-reiniging. 

Zijn je tegels geschikt? Ruim dan vooraf je terras goed op zodat het opspattende water geen meubelen of bijvoorbeeld bloempotten raakt. Die zijn anders ook toe aan een schoonmaakbeurt. Neem bij de tegels de tijd voor het reinigen. Loop in een rustig tempo en werk één voor één de tegels af.

Groene aanslag verwijderen van houten tuinmeubelen

Groene aanslag vind je niet alleen op je terrastegels. Ook je houten tuinmeubelen hebben vaak na de winter een kleurtje gekregen. Lees hier hoe je groene aanslag verwijdert van hout:

  1. Kies een dag uit dat het regent of maak met een tuinslang je houten meubelen door en door nat. Hierdoor gaan de poriën van het hout open staan.
  2. Maak een sopje aan van zout of soda met lauwwarm water.
  3. Schrob met een grove borstel of schuurspons het sopje in de richting van de houtnerf. Hiermee verdwijnt het vuil uit de poriën.
  4. Spoel je meubel goed af met een tuinslang om al het vuil te verwijderen.

Benieuwd naar meer tips? Bekijk dan onze blog over onderhoud van teakhouten tuinmeubelen.

Een paar laatste tips

Uiteraard is het mos dat tussen tegels zit ook weg te halen door het simpelweg te plukken. Gebruik hierbij bijvoorbeeld een tuinschraper of een oud mes. Ook zijn er veel mensen die azijn en chloor gebruiken om het terras schoon te maken. Weet wel dat deze chemische middelen slecht zijn voor het milieu. Veel middelen zijn dan ook verboden om te gebruiken hiervoor. Hopelijk helpen onze tips om het terras weer klaar te maken voor een zinderende zomer. Heel veel succes!

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan contact op met onze afdeling Klantenservice.