• Laagsteprijsgarantie, hoogste klantwaardering

 • Binnen 5 werkdagen gratis thuisbezorgd vanaf €150,-

 • Gratis retourneren binnen 30 dagen

Onderhoud van wicker tuinmeubelen

Vroeger werd vlechtwerk gemaakt van natuurlijke materialen, maar tegenwoordig gebruiken we kunststof draad, ook wel wicker genoemd. Deze moderne wicker tuinmeubelen zijn razend populair en verkrijgbaar in diverse kleuren en vormen. Wicker is duurzaam, weerbestendig en licht van gewicht, waardoor het ideaal is voor buitengebruik.

Wanneer de zon weer schijnt en je de tuinmeubelen tevoorschijn haalt, wil je natuurlijk dat ze er op hun best uitzien. Dit bereik je door je wicker meubelen grondig schoon te maken. Lees verder om meer te weten te komen over het materiaal wicker en hoe je dit moet onderhouden.

Wicker schoonmaken

Gebruik de reiniger als je wicker tuinmeubelen vies zijn geworden, bijvoorbeeld door groene aanslag.

Wat heb je nodig?

Stappenplan

 • Stap 1: De reiniger is gebruiksklaar en mag direct worden aangebracht;
 • Stap 2: Spray de reiniger over je wicker meubel en laat deze 3 minuten intrekken;
 • Stap 3: Verwijder het vuil met de bijgeleverde spons;
 • Stap 4: Spoel het meubel af met water. Soms is een herhaling van bovenstaand nodig voor hardnekkige vlekken;
 • Stap 5: Het materiaal is nu schoon en gereed voor gebruik of vervolgbehandeling. Hiervoor kan je de Multi-surface beschermer aanbrengen. Deze wordt hieronder verder uitgelegd.

Het is ook mogelijk om wicker schoon te maken met een emmer lauwwarm water en groene zeep. Voor het beste resultaat adviseren wij echter onze schoonmaakmiddelen.

Wicker beschermen

Gebruik de beschermer als je je meubel wilt beschermen tegen vuil en vlekken. 

Wat heb je nodig?

Stappenplan

 • Stap 1: Indien het materiaal vuil is, reinig deze dan eerst de meubelen. Hiervoor kun je de Multi-surface reiniger gebruiken. Bij nieuwe meubelen is dit uiteraard niet nodig;
 • Stap 2: Schud de beschermer goed voor gebruik; 
 • Stap 3: Spray vervolgens een dunne laag beschermer op het materiaal; 
 • Stap 4: Wrijf de beschermer direct goed uit met de bijgeleverde aanbrengdoek. Laat het materiaal vervolgens volledig drogen. Eén keer aanbrengen is meestal voldoende; hierna is het meubel klaar voor gebruik.

Hoe herstel ik beschadigd wicker?

Wicker is een onderhoudsvriendelijk materiaal. De draden van onze wicker tuinmeubelen zijn met de hand om een aluminium frame gevlochten; ieder tuinmeubelstuk is hierdoor uniek. Een vlechtwerk tuinmeubelstuk bestaat uit meerdere lange vlechtdraden. Zo bestaat het meubelstuk uit meerdere begin- en eindpunten. Het is mogelijk dat een begin- of eindpunt uitspringt. Dit is erg eenvoudig te herstellen door de draad terug te schuiven.

Benieuwd hoe je een los draad herstelt? Bekijk de video voor de precieze handelingen.

Shop alle schoonmaakmiddelen voor wicker (1)

4 tips om je wicker tuinmeubelen mooi te houden

 • Berg op in de wintermaanden: dit voorkomt dat het draad onder spanning komt te staan door de kou.

 • Dek nooit af met een hoes: dit kan vlekken op het materiaal veroorzaken.

 • Maak wicker nat bij langdurige droogte: hoge temperaturen kunnen het draad gevoelig maken, een lichte douche helpt om het draad af te koelen.

 • Voorkom vlekken: door vuil of blaadjes van je wicker meubelen af te vegen als deze vies zijn geworden.

Berg op in de wintermaanden indien mogelijk
Zeker bij vorst kan het draad onder spanning komen te staan. Voorkom dat het draad knapt door het binnen op te bergen bij koude temperaturen.

Dek nooit af met een hoes
We raden af om wicker tuinmeubelen af te dekken met een zeil of hoes. Als je ze afdekt, kunnen ze 'stikken' en dit kan leiden tot blijvende afdrukken en/of vlekken op het wicker die je er niet meer uit krijgt.

Maak wicker nat bij langdurige droogte
Zeker als wicker lang wordt blootgesteld aan zonlicht, kan het helpen om wicker af en toe nat te maken met een tuinslang. Zo koelt het materiaal af en dit verminderd mogelijke slijtage. Let op met water sproeien indien je tuinmeubel een gasveer bevat, zoals bij verstelbare wicker tuinstoelen. De gasveer dien je vet te houden om roestvorming tegen te gaan en de veer soepel te houden.

Voorkom vlekken
Voorkom vlekken door vuil of blaadjes direct van je wicker meubelen af te vegen zodra ze vies zijn geworden. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je meubelen er langer mooi uitzien. Bovendien voorkom je zo blijvende vlekken door ingesleten vuil.

 

Veelgestelde vragen

Wat zijn de eigenschappen van wicker?

Wicker is een kunststof vlechtdraad met een natuurlijke uitstraling. Vlechtdraden variëren in vorm zoals plat of rond, maar uiteraard ook in kleur. Hierdoor is de collectie van wicker tuinmeubelen erg divers. Wicker heeft de volgende eigenschappen:

 

 • Licht in gewicht
 • Sterk
 • Eenvoudig te reinigen
 • Vergaat niet snel (zoals riet)
 • Onderhoudsvriendelijk

Bekijk hier de volledige collectie wicker tuinmeubelen.

Kan ik mijn wicker tuinmeubelen het hele jaar buiten laten staan?

Ja, maar het is beter om ze binnen te halen bij extreme weersomstandigheden. Bij langdurige blootstelling aan zonlicht adviseren wij om het wicker even nat te maken met een tuinslag. De hoge temperaturen kunnen het draad gevoelig maken. Een frisse douche om af te koelen is daarom zeer welkom.

Kan ik mijn wicker tuinmeubilair afdekken met een hoes in de winter?

Nee, een beschermhoes kan vocht vasthouden en lelijke vlekken veroorzaken die je er niet meer uit krijgt. Daarom raden we af om wicker af te dekken.

Shop wicker tuinmeubelen

Het schoonmaken van je wicker tuinmeubelen is eenvoudig! Heb je nog geen wicker tuinmeubelen? Ontdek ons uitgebreide assortiment en vind jouw ideale wicker meubelset hieronder: