Onderhoud van inox tuinmeubelen

onderhoud-van-rvs-tuinmeubelen

Inox of R.V.S., ook wel Roest Vast Staal genoemd, is een modern materiaal dat zich leent voor allerlei producten. Zo ook voor tuinmeubelen. Bij Kees Smit Tuinmeubelen hebben wij een ruime collectie inox tuinmeubilair, van volledige tuinsets tot aan ligbedden. Inox is onderhoudsarm, maar dit betekent niet dat het onderhoudsvrij is. Benieuwd hoe je inox tuinmeubelen moet schoonmaken? Lees dan verder en kom achter onze onderhoudstips.

Wat is Inox?

Inox is een sterk materiaal dat erg geschikt is voor tuinmeubilair. De meeste tuinmeubelen zijn gemaakt van legering 304. Dit is een inox samenstelling die onder de austenitische R.V.S. soorten valt. Een groot deel van onze collectie bestaat uit een combinatie van de materialen inox en textileen. Dit geeft de meubelen een eigentijdse en moderne uitstraling.

Hoe inox tuinmeubelen onderhouden?

Wil jij zo lang mogelijk genieten van je inox tuinmeubelen? Dan is het wijs dat je de volgende informatie goed doorleest. Inox heeft namelijk als eigenschap dat het na verloop van tijd kleine roestpuntjes krijgt, ondanks het feit dat het niet kan roesten. Dit heeft te maken met oxidatie van buitenaf. In onze lucht zweven ijzerdeeltjes die zich kunnen hechten op inox. Deze deeltjes kunnen gaan roesten, indien je de meubelen niet onderhoudt. Door regelmatig je tuinmeubilair schoon te maken, voorkom je de aanhechting van ijzerdeeltjes. Het schoonmaken maakt de oppervlakte van het materiaal gladder en dat voorkomt de aanhechting.

Het schoonmaken van inox tuinmeubelen

Hoe maak je nu je inox tuinmeubelen schoon? Bij Kees Smit Tuinmeubelen leveren wij bij iedere order van inox een reiniger/protector mee. Gebruik een schone doek en de reiniger/protector om het oppervlak glad en dus schoon te maken. Herhaal dit een aantal keren per jaar om zo lang mogelijk te genieten van je tuinmeubelen. Wij adviseren geen agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken. Deze kunnen lelijke vlekken veroorzaken op het inox. In deze video lopen we het stappenplan nog een keer door:

Waar plaats ik mijn inox tuinmeubelen?

Het is goed om te weten dat nabij een spoorlijn de lucht meer ijzerdeeltjes bevat. Ditzelfde geldt voor een plek grenzend aan een weiland met vee. In mest zitten namelijk ammoniak zuren. Met een windje erbij zouden deze zuren een afzetting kunnen vormen op inox. Komen deze plekken overeen met jouw woonlocatie? Dan zul je de inox meubelen vaker moeten schoonmaken en behandelen.

Inox tuinmeubelen in de winter

Wij adviseren in het najaar de inox tuinmeubelen binnen op te bergen. Indien dit niet mogelijk is, kunnen de inox tuinmeubelen van Kees Smit buiten blijven staan. Het gebruik van een beschermhoes raden wij sterk af. Als je tuinmeubelen van inox afdekt onder een hoes heeft het materiaal geen ruimte meer om te ‘ademen’. Het meubel ‘stikt’ dus als ware. In combinatie met vocht onder de hoes kunnen vlekken ontstaan die niet meer te verwijderen zijn.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het onderhouden van inox tuinmeubelen? Neem dan contact op met onze klantenservice.